fbpx

Griepje? Dit zijn de gezondheidsvoordelen van rauwe honing

rauwe honing

Het griepseizoen is weer geopend! Wil je sneller van je verkoudheid af of een griepje voorkomen? Rauwe honing kan net als andere natuurlijke middelen zoals gember, citrus en kurkuma gezondheidsklachten bij griep en verkoudheid verlichten. Onbewerkte honing is rijk aan gezonde voedingsstoffen, die er bovendien voor zorgen dat je immuunsysteem een boost krijgt. Een echte krachtpatser in de strijd tegen griep en verkoudheid dus. Maar hoe zit dat nu eigenlijk en wat zit er precies in honing? We zetten de gezondheidsvoordelen van rauwe honing op een rij.
 

Wat is rauwe honing en waarom is dit beter?

Rauwe honing is rijk aan vitamines, mineralen, enzymen en andere bioactieve stoffen die bijdragen aan je gezondheid. Maar wat verstaan we onder rauwe honing? Rauwe honing is honing in zijn pure, onbewerkte vorm. Ongefilterd, onverhit en ongemengd. Tijdens het verhitten van honing boven de 37 graden Celsius, wat tijdens het pasteuriseren gebeurt, gaan de gezonde eigenschappen helaas verloren. Je houdt dan dus eigenlijk een ‘leeg’ product over. Een zoetstof net als suiker, lege calorieën. Juist daarom is het zo belangrijk dat je honing altijd in de meest pure vorm eet. We noemen dat rauwe honing, omdat het niet is verhit.

🐝 Is de honing naast verhit ook nog gemengd (gemengde EU- en niet-EU-honing)? Dan heb je kans dat je helemaal niet meer met ‘echte honing’ te maken hebt. Lees hier hoe je het verschil tussen echte honing en vervalste honing kunt herkennen.

🐝 Koop hier jouw rauwe honing.
 

Wat zit er allemaal in een potje honing?

A tablespoon of honey a day, keeps the doctor away! Hoe komt het dat rauwe honing zo gezond voor je is? Je verwacht het misschien niet, maar dit is wat je allemaal zou kunnen vinden (van het ene meer dan van het andere) in een potje honing:

Vitamines

Vitamine B-complex: in rauwe honing vind je verschillende B-vitamines, zoals: B1 (Thiamine), B2 (Riboflavine), B3 (Niacine), B5 (Pantotheenzuur), B6 (Pyridoxine), B7 (Biotine) en B9 (Foliumzuur)
Vitamine C: ondersteunt o.a. een gezond immuunsysteem

Mineralen

Calcium: goed voor sterke botten en tanden en een goed werkend zenuwstelsel
Kalium: helpt bij het reguleren van de bloeddruk, ondersteunt bij een goede werking van zenuwen en spieren en de hartfunctie
Magnesium: speelt een rol in meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam
IJzer: essentieel bij de aanmaak van hemoglobine en zuurstoftransport in het bloed
Zink: bevordert wondgenezing en speelt een rol bij de aanmaak en activering van witte bloedcellen die essentieel zijn voor het bestrijden van infecties zoals verkoudheid

Andere werkzame stoffen

Antioxidanten zoals flavonoïden en fenolzuren: die helpen bij het beschermen en bestrijden van vrije radicalen. Verminderen ontstekingen en oxidatieve stress, versterken het immuunsysteem en helpen het lichaam om sneller te herstellen van infecties.
Enzymen zoals glucoseoxidase: speelt een rol in de productie van waterstofperoxide, wat een natuurlijk antibacterieel effect heeft. Helpt bij het bestrijden van bacteriële infecties die kunnen optreden bij griep en verkoudheid.
Aminozuren: rauwe honing bevat kleine hoeveelheden aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, die belangrijk zijn voor verschillende lichaamsfuncties. Denk aan de groei en herstel van weefsels en versterken van het immuunsysteem.
Probiotica: de probiotische stoffen in honing bevorderen een gezonde darmflora en ondersteunen de spijsvertering.
 

De gezondheidsvoordelen van rauwe honing

Omdat je honing natuurlijk niet in enorme hoeveelheden eet, zijn er voor de vitamines en mineralen betere alternatieven op de markt. Denk aan bladgroenten, eieren en noten. Maar alle kleine beetjes helpen! Wat wel heel interessant is, is de antibacteriële werking van rauwe honing. In de volksgeneeskunde wordt honing dan ook al duizenden jaren ingezet tegen allerlei kwalen. Er is bewijs dat de Egyptenaren honing al in 3000 voor Christus gebruikten voor geneeskundige doeleinden. Ook in geschriften over de oude Griekse en Romeinse geneeskunde werd verwezen naar het gebruik van honing en de helende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit zijn een aantal toepassingen waarvoor je rauwe honing kunt inzetten:

Griep en verkoudheid

Een mengsel van rauwe honing, citroen en gember is de perfecte remedie tegen keelpijn en hoest. Het verzacht de keel en helpt de ontstekingen te verminderen. Een eetlepel honing met (goede kwaliteit) kaneel doet ook wonderen. Doordat rauwe honing antioxidanten, vitamines en mineralen bevat, kan het bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem en het voorkomen van griep en verkoudheid.

Gezonde huid en genezing van wondjes

Honing wordt vaak gebruikt in zelfgemaakte schoonheidsproducten zoals een gezichtsmasker. Het hydrateert en verzacht de huid en de antibacteriële eigenschappen kunnen acne helpen verminderen. Dat geldt overigens ook voor het genezen van wondjes. Breng een dun laagje rauwe honing aan op het wondje en bedek met een gaasje.

Gezonde spijsvertering

Rauwe honing bevat natuurlijke probiotica, die helpen om de balans in de darmflora te herstellen. Zo voorkom je spijsverteringsproblemen en verminder klachten als een opgeblazen gevoel en prikkelbare darm syndroom.

Slaapproblemen

Misschien kreeg jij vroeger voor het slapengaan ook wel een beker (lauw)warme melk met honing? Wanneer je voor het slapengaan een eetlepel rauwe honing eet, komt je lichaam beter in een rusttoestand, waardoor je voor een betere nachtrust zorgt. Dit komt omdat honing de afgifte van insuline bevordert, wat de opname van tryptofaan in de hersenen stimuleert. Dit is een essentieel aminozuur dat de aanmaak van serotine en melatonine bevordert, twee hormonen die heel belangrijk zijn voor een goede slaapcyclus.

Rauwe honing biedt door de combinatie van vitamines, mineralen, antioxidanten, enzymen, aminozuren en probiotica dus een breed scala aan gezondheidsvoordelen en toepassingen. Het grote voordeel? Honing is een prachtig en puur natuurproduct wat al duizenden jaren voorsprong heeft op kunstmatige alternatieven.

Bekijk de verkooppunten of bestel jouw rauwe, lokale honing hier.

Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.