fbpx
Bijentherapie: Hoe Slovenen met bijen onstpannen

Het geluid van zoemende bijen lijkt rustgevend te zijn

 

Als het om ontspannen gaat, heeft iedereen zijn eigen routine. Sommige mensen zitten graag op het strand en luisteren naar het geluid van de oceaan, anderen zetten ontspannende regengeluiden aan, of een pianoconcert. In Slovenië gebruiken ze echter al eeuwenlang het geluid van zoemende bijen ter ontspanning. Bijentherapie werkt als een zalfje tegen dagelijkse stressfactoren voor velen in Slovenië, inclusief mensen die onder hoge druk werken, zoals brandbestrijders. Volgens een documentaire van de BBC, worden zelfs onrustige kinderen op school naar de bijenkasten gestuurd om daar te luisteren naar het gezoem van de bijen.

In Slovenië is bijenteelt een manier van leven. In dit kleine Europese land met twee miljoen inwoners is één op de tweehonderd mensen imker. Dat is vier keer zoveel als in de rest van de Europese Unie als geheel. Honing komt voor in veel Sloveense gerechten en veel Slovenen gebruiken “apitherapie” (honingbijproducten) om ziekten en chronische verwondingen te behandelen, bijvoorbeeld door het gebruik van honing en kurkuma als natuurlijk antibioticum.

Essentiële Werknemers Tijden Corona

Zelfs het coronavirus dat in Slovenie meer dan vijfduizend mensen heeft besmet, heeft de toewijding van het land aan het houden van bijen niet vertraagd. Tijdens de ‘lockdown’ beschouwde de regering de bijenhouders als essentiële werknemers, waardoor ze vrij konden reizen om hun bijenvolken te verzorgen.

Bijen zijn zelf onmisbare werkers die het leven van mensen mogelijk maken. Ze bestuiven onze gewassen en zijn verantwoordelijk voor (letterlijk) een op de drie lepels voedsel die we eten. Ze spelen een essentiële rol bij het wereldwijd in evenwicht brengen van onze ecosystemen.

Apitourisme en stijgende bijen bevolking in Slovenië

Bepaalde bijensoorten nemen af – dat weten we. De hommelpopulaties in Europa, bijvoorbeeld, zijn tussen 2000 en 2014 met 17% gedaald, terwijl in Noord-Amerika de populatie met 46% is gedaald. Ook honingbijen hebben het zwaar. Uitzondering daarop is Slovenië, waar de Sloveense Imkervereniging een jaarlijkse toename van 2% van het aantal bijenkolonies in het hele land meldt. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) zag Slovenië tussen 2007 en 2017 een stijging van 57% in het aantal bijenvolken. Een van de manieren waarop ze dit hebben gedaan, is door apitourisme te promoten.

Ontspannen van het dagelijkse leven, gezond eten, ziekten en verwonding behandelen en tegelijkertijd het milieu redden? We kunnen duidelijk veel leren van de Slovenen!

Bijenbaas

Doe mee

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, honingoogsten en activiteiten voor behoud van bijen en natuur.

We gaan je geen spam sturen. Wel af en toe een bericht waar je hopelijk wat aan hebt, of een vraag. Of de aankondiging van de gratis zaadmix-actie. Of informatie over  de oogst van een bijzonder soort honing, die beperkt beschikbaar is en alleen aan deelnemers aangeboden wordt .

Leuk dat je meedoet! Je aanmelding lijkt gelukt.